Kaksiputkinen(dual hose) AC vs. Yksiputkinen(single hose) AC

Tässä paneudumme eroihin yksi- ja kaksiputkisissa siirrettävissä ilmastointilaitteissa.

Perinteisimmät Suomessa myydyt siirrettävät ilmastointilaitteet ovat näitä yksiputkisia. Niissä tulee pieni ongelma kun rupeamme tarkastelemaan jäähdytystehokkuutta ja haitta vaikutuksia.

Edut kaksiputkisuuteen tulee ilmanotto ulkoa kun taas yksiputkisissa se otetaan sisäilmasta joka koko ajan viilenee. Äkkiseltään kuvitellaan että kylmä sisäilma on viileää ja kone ei joudu niin koville. Totuus on kuitenkin toinen.

  1. Sisäilma on jo kylmää joten se käytännössä koittaa vetää uutta ilmaa keinolla millä hyvänsä muualta kun samalla se kokoajan poistaa lämmintä ulos eli huonetilaan alkaa muodostumaan alipainetta.
  2. Ilma jota kerätessä muualta se alkaa kuitenkin vetämään ilmaa oven ja ikkunoiden raosta ja muista mahdollisista raoista mistä ilmaa on saatavilla. Eli käytännössä sama kuin avaisi ikkunan kun jäähdytys on käynnissä mutta ei aivan koska lämpimän ilman sisääntulo on sinänsä pienempää kuin ikkuna auki ja korvausilma saattaa imeytyä viileämmistä tiloista kuin ulkoa esim. rappukäytävä tai ilmanvaihtokanavista.
  3. Lyhyesti kun mietimme perinteisiä ulkoyksiköllä toimivia ilmastointilaitteita niin periaate on sama kaksiputkisilla.
  4. Miksi näitä sitten tehdään yksiputkisena? Ne ovat halvempia ja tyylikkäämpiä kuin kaksiputkiset koska et tarvitse viemään kahta putkea ulos mutta käytännöllisyys kärsii.
  5. Miksi näitä kaksiputkisia ei myydä Suomessa? Luulen että koska pohjoisessa ei ole niin paljon viilennystä tarvittavia kuukausia jotta kukaan lähtisi investoimaan parempiin laitteisiin.

Miksi sitten näitä yksiputkisia hankkisi ylipäätään?

Oma mielipide on että tuo alipaine on Suomessa kohtalaisen pieni juttu että kuumalla pääsisi nukkumaan viileään huoneeseen. Haluan mennä mukavuus edellä. Jos saan käsiini tälläisen kaksiputkisen niin varmasti hankin mutta tässä vaiheessa niiden saatavuus vaikuttaa olevan kotimaasta mahdotonta.

Kun tarkastelemme vielä asiaa uuden laskentakaavan kautta saattaa poikkeuksiakin tulla. Uusi SACC BTU ilmoittaa koneen jäähdytyskapasiteetin jossa huomioidaan mm. Putkienlämpösäteily takaisin huonetilaan(kaksiputkisessa tämä tietenkin suurempi) ja huoneeseen imeytyvä ilman vaikutus lämpötilaan(Ongelma yksiputkisessa), kuumanottoilman komponenttien jäähdytyskapasiteetti (Ongelma kaksiputkisessa). Laskentakaava: SACC = ACC95 × 0.2 + ACC83 × 0.8

Tässä vielä syventävä analyysi aiheesta. Eng.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.